Alergeny


Alergeny pokarmowe – alergeny, które dostają się do organizmu razem z pokarmem i mogą prowadzić u niektórych osób do wystąpienia objawów alergii.


Zboża zawierające gluten

tj.: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, orkisz zielony, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut, pszenżyto, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
  • maltodekstryn na bazie pszenicy;
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać gluten:

tj.: bułka tarta, mieszanki zbóż, mieszanki do wypieków, chleb, wypieki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, mieszanki przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, substancja rozdzielająca w tartym serze;


Skorupiaki i produkty pochodne

Skorupiaki jako alergen pokarmowy mogą występować w postaci: krewetki, raki homary, kraby, kryl, langusty, krewetki czerwone, krewetki królewskie, kraby pająkowate.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać skorupiaki:

tj.: masło rakowe, pasta z krewetek, sashimi, surimi, prażynki krewetkowe, bouillbaisse, paella;


Jaja i produkty pochodne

Jaja kurze, a także jaja gęsie, kacze, indycze, przepiórcze, żółtko jaj, białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie, jaja w proszku, jaja mrożone, substancje oraz produkty spożywcze z przedrostkiem „ovo” w nazwie: ovomucin, lizozym z jaj, lecytyna z jaj kurzych, gołębich i strusich.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać jaja jako alergeny pokarmowe:

tj.: biszkopty/sucharki, tort Pawłowa, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, pianka i polewy do kaw smakowych, sosy, majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta „lepiszcza” do zbóż i do dekoracji na chlebie oraz wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny i inne rodzaje likieru, makaron jajeczny, surimi;


Ryby

Ryby jako alergen pokarmowy występują w postaci ryb wszelkiego typu: surowe, gotowane i marynowane, kawior, ikra, a także produkty pochodne z wyjątkiem:

  • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki kierujące do piwa i wina;
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać ryby:

tj.: żelatyna, surimi, kamaboko, anchois, sos Worcester, pikantne sosy, potrawy regionalne, Krwawa Mary;


Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

Do listy alergenów zaliczają się również orzeszki ziemne, czyli: olej arachidowy, masło arachidowe.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzeszki ziemne:

tj.: wegańskie zamienniki mięsa, sosy, dressingi, pesto, potrawy regionalne, mieszanki orzechów, bakalie;


Soja

Produkty zawierające soję jako alergen: ziarno sojowe, mąka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, desery sojowe, nierafinowany olej sojowy, lecytyna sojowa, białko sojowe, ser tofu, pasta miso, tempeh, kiełki soi, a także produkty pochodne z wyjątkiem:

  • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
  • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać soję:

tj.: przyprawy, wegańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego;


Mleko (łącznie z laktozą)

UWAGA: Zazwyczaj w równym stopniu nietolerowane jest mleko: kozie, owcze, bawole oraz końskie.

Mleko jako alergen pokarmowy występuje jako: białko mleka, hydrolizat białka mleka, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoglobulina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, creme fraiche, maślanka, mleko zsiadłe, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser, twaróg/ser biały, masło, masło klarowane, a także produkty pochodne z wyjątkiem:

  • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  • laktitolu;
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mleko (łącznie z laktozą):

tj.: margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi;


Orzechy z drzew orzechowych

tj.: migdały (amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occeidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinesis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzechy:

tj.: marcepan, nugat, krem orzechowo-nuugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, makaroniki, czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie, chleb z orzechami, mortadela, produkty o smaku kawowym;

WAŻNE: Kokosy oraz orzeszki pinii nie zaliczają się do orzechów.


Seler i produkty pochodne

Seler jako alergen może zawierać się w produktach takich jak: mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana, pikantne przystawki.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać seler:

tj.: mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe, sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana, pikantne przystawki;


Gorczyca i produkty pochodne

Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy, liście i kwiaty gorczycy.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać gorczycę:

tj.: wędliny, produkty mięsne: rolady, potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowane, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe;


Nasiona sezamu i produkty pochodne

Lista alergenów pokarmowych z sezamem powinna zawierać ziarno sezamowe, olej sezamowy, pasta sezamowa (tahini), masło sezamowe, mąka sezamowa, sól sezamowa.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać sezam:

tj.: bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej, tureckiej, oraz orientalnej, falafel, humus;


Dwutlenek siarki i siarczyny

W stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać siarczyny:

tj.: wino lub inne napoje alkoholowe, suszone owoce, produkty na bazie tartego chrzanu; mniejsze ilości, np. takie, z jakimi mamy do czynienia w przypadku błyskawicznego puree ziemniaczanego;


Łubin i produkty pochodne

Alergeny w łubinach występują jako: mąka łubinowa, białka roślinne w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa i kiełki łubianu.


Mięczaki i produkty pochodne

Omułki, ślimaki, uchowce, głowonogi: kalmary, ośmiorniczki, mątwy, ośmiornice.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mięczaki:

tj.: sepia, czarny makaron z owocami morza, surimi, sashimi, bouillabaisse, paella;